Jag älskar verkligen surkål! Inte nog med att det är supernyttigt för magen, dessutom är det billigt och underbart gott. Det går fort att sätta igång en surkål, det är väntetiden efteråt som är värst. Så här gör du:
Ingredienser:
1 kålhuvud, ca 1-1/2 kilo.
15 gram salt
1 msk dillfrön
1. Ta bort de yttersta bladen och spara dem. Du kommer att använda dem som lock senare.
2. Dela och finstrimla kålhuvudet, jag använde en mandolin. Skär bort den hårda
"stocken" och finriv den, den är mineralrik så den får också följa
med.
3. Blanda med lite salt i taget. Knåda och pressa kålen hårt tills det bildas en vätska. Blanda i dina dillfrön på slutet, innan du slutligen trycker ner kålen i en ren glasburk. Använd knytnäven så att vätskan kommer på toppen och täcker kålen.
4. Tryck slutligen ner de yttersta bladen som du sparade, så att ingen luft kommer i kontakt med vitkålen. Sätt på en tyngd och ett lock.
5. Låt glasburken stå i ca 24°C i 2-3 dagar och sedan i ca 15-18°C i 3 veckor.
6. Låt den stå ytterligare en månad i kylskåp och sen kan du fördela surkålen i mindre brukar om du vill.
Kålen håller i cirka 1,5 år i sin originalburk (oöppnad) och eventuellt i nya burkar i cirka 3 månader.
Kommer tillbaka med resultatet :)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar