Det är helt enkelt roligt att laga saker själv, färskost är inget undantag. Allt du behöver är lite filmjölk/kulturmelk, creme fraiche, några kaffefilter, en fungerande spis/konfyr och en termometer. Så här gör du:
Ingredienser:
1 liter filmjölk
3 dl creme fraiche
Blanda filmjölk och creme fraiche med en visp i en gryta och värm det varsamt upp till (max) 70 grader. Jag stoppade vid 66.5 grader och fick i slutändan en fast ost. Ju lägre temperatur, desto grynigare ost, lägsta temperatur bör vara 45 grader.
Häll över i kaffefilter och låt vasslan rinna av i kylskåpet över natten, eller minst 7 timmar.
Nu har du en krämig egenlagad mjukost som håller en vecka i kylskåpet, och som du kan krydda precis hur du vill. Lek med soltorkade tomater, oliver, vitlök, örter eller något annat kul och hitta din favorit :)
Själv tog jag den säkra banan och tillsatte bara lite salt. Jag ska leka mer nästa gång :)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar