.

.

onsdag 25. juni 2014

Pastörisera din egen äppeljuice


Super-duo: äppeljuice och speke-skinke

..... -varför då?

Jo, därför att det blir gott, hållbart och kräver lite tid! Jag drack precis upp den sista juicen som vi hade lagrat sedan oktober, fortfarande lika läcker.

Så här gör du:

Samla ihop dina äpplen och tvätta dem,  kör dem sedan i en råsaft-centrifug. Sila över saften i en gryta (jag använde en kökshandduk som sil) och värm vätskan till 75 grader. Här kom M.s öl-termometer till god nytta.  Försök att hålla saften på 75 grader i 10 minuter, ta bort skummet som bildas. 

Sen är det bara att hälla över saften på väl rengjorda flaskor och prydligt sätta på korken. För att sterilisera mina flaskor brukar jag diska dem noggrant och sedan lägga in dem i ugnen på 100 grader i 10 minuter.

Här kan du läsa mer om äppeljuice och pastörisering, kram!

2 kommentarer:

 1. Så bra! Vad får man köpt en råsaftcentrifug? För mig som inte vet så mycket om mat, vad kan man använda en sådan till mera? Ha en fin kväll! Kram

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej :)
   Jag köpte min på expert, men du kan säkert hitta en i vilken elektronik-butik som helst, eller på nätet. min är av märket Philips, den kostade runt 800 kr och jag är super nöjd med den :)

   Med en råsaftcentrifug kan du göra magiska juicer på nästan vilken frukt eller grönsak som helst! Mango, morot, äpplen, broccoli, spenat, päron..... jätte kul för barnen att pressa egen juice till frukost, eller kanske sommardrinkar till dig själv :) Det tar bara några sekunder.

   Men äppeljuicen i inlägget kan du faktiskt göra även utan maskin. Det är bara att köra äpplena i en mixer och sila ut juicen genom en kökshandduk.

   Kram på dig!

   Slett