Glad första advent!
Idag njöt barnen och jag årets första pepparkaksbak. Underbart! Förra året vid samma tid skrev jag så här:
"Jag har under några google-rundor ramlat över pepparkaksrecept av den "nyttigare varianten", med mindre socker eller nötbaserat mjöl, men dem lämnar jag ifred! Jag tänker inte bråka. Jag bakar mina pepparkakor med sirap, vitt mjöl och kärlek. Precis som Pippi".
I år däremot tänkte jag lite annorlunda, och testade helt enkelt att kavla några kakor utav "den nyttigare varianten". Varför inte?
Med facit i hand känner jag mig nöjd. Pepparkakorna smakade som vanligt och mättade lite skönt. Däremot, om du vill ha ett tips ifrån coachen; kavla dem så tunt du bara kan, dessa kakor blir mycket hårdare än Pippis. Kram!
Ingredienser:
(ca. 20 kakor)
2 dl mandelmjöl
1/2 dl potatismjöl
1 dl sesammjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
1/2 dl potatismjöl
1 dl sesammjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
5 tsk
pepparkakskrydda
1/2 tsk salt
90 g smör
1 – 1 ½ dl flytande honung
1/2 tsk salt
90 g smör
1 – 1 ½ dl flytande honung
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda alla
torra ingredienser.
2. Smält smör, salt, honung och kryddor i en kastrull på låg värme. Blanda sedan med dom torra ingredienserna till en jämn deg.
3. Låt degen stå i kylskåpet över natten. Nu blev det inte
riktigt så..... Jag lät degen vila i 3 minuter..... i rumstemperatur........
2. Smält smör, salt, honung och kryddor i en kastrull på låg värme. Blanda sedan med dom torra ingredienserna till en jämn deg.
4. Sätt ugnen på
175 C.
5. Kavla så tunnt du kan på ett bakpapper och tryck ut fina kakor.
6. Grädda dom i mitten av ugnen i 6-10 minuter. Håll koll, pepparkakor bränns fort!
5. Kavla så tunnt du kan på ett bakpapper och tryck ut fina kakor.
6. Grädda dom i mitten av ugnen i 6-10 minuter. Håll koll, pepparkakor bränns fort!
Värm glöggen och
njut!
Receptet på förra årets pepparkakor
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar