Favoritkoppen |
Älskade ljuva söndag, jag är ledig!! Åh va skönt! Jag kanske stannar kvar i pyjamasen hela dagen... Det blir iallafall en lång frukost i segt tempo :)
Häromdagen plockade vi ner de sista äpplena ifrån trädet, M. ska laga äppelcider :) Jag stuvade dock undan några äpplen och kokade en omgång mos. Inte fel till söndags-steken, eller våfflorna, eller gröten, eller rostmackan, eller.... det mesta.
recept:
3 kg äpplen
3 dl vatten
2 dl socker
1 vaniljstång
3 dl vatten
2 dl socker
1 vaniljstång
1 krm askorbinsyra
Skala äpplena och skär i klyftor utan kärnhus. Skåra vaniljstången och ta ut fröna. Koka äppelklyftor och vanilj + vaniljstång med vattnet tills äpplena börjat gå sönder, cirka 5-10 minuter. Rör under tiden. Ta av från plattan och rör i sockret + askorbinsyran. Ta ut vaniljstången.
Koka upp igen och häll på rena burkar. Äppelmoset klarar sig ett par veckor i kylen. Om du fryser in moset, tänk på att inte fylla glasburken ända upp till kanten.
Høres godt ut. Har ikke hatt vanilje i før, men det skal jammen prøves!
SvarSlett