Det är lätt att bli nedstämd efter att ha
skummat över innehållsförteckningen på ett glasspaket. Jag upphör aldrig att
förundras. Vet du att vaniljsmaken i köpt vaniljglass allt som oftast
kommer ifrån rötad granved, och inte alls ifrån någon äkta vaniljstång. Många av oss har
blivit så vana vid konstgjort framställd vanilj-arom att när vi
utsätts för den äkta varan
smakar det nästan..... för mycket och lite konstigt på något sätt.
Möjligen utgör inte detta något enormt
problem för just dig, men själv börjar jag bli uppriktigt trött på alla
konstiga smaker, sötningsmedel, aromer och utfyllnings-preparat.
Om man skal göra egen glass underlättar det
naturligtvis om man har en glass maskin. Vilket vi råkar ha. Glassen är inte så
krånglig att sno ihop, och helt utan hokus pokus, E-nummer och bjäffs. Jag har
köpt vaniljstängerna ifrån www.vaniljimporten.se , och är super nöjd. De har också ett underbart vaniljpulver som jag
älskar och använder massor av. (dunder gott i varm choklad tex)
Här är receptet för alla som vill göra egen
glass:
Ingredienser:
2,5 dl vispgrädde
5 dl mjölk
1 vaniljstång
6 äggulor
1,5 dl strösocker
Tillagning:
1. Häll
grädde och mjölk i en stor kastrull.
2.Halvera
vaniljstången. Dela den halva vaniljstången på längden. Skrapa ur
vaniljfröna och rör ut i mjölken. Tillsätt den urgröpta vaniljstången.
3. Värm
gräddmjölken och koka upp den och rör då och då (försiktigt så den inte kokar
över eller bränns).
4. Ta av
från värmen och låt stå och svalna lite medan du vispar ägg och socker.
5. Vispa ägg
och socker fluffigt i en bunke några minuter - helst med en elvisp.
6. Tillsätt
den heta gräddmjölken till äggskummet under kraftig vispning (ev. med
elvispen).
7. Häll
tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till
85 grader - precis under kokpunkten då glassmeten börjar tjockna och första
bubblan kommer. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
8. Häll upp
glassmassan i en bunke. Kyl i vattenbad (häll upp kallt vatten i köksvasken och
ställ i bunken).
9. Kör
glassmeten i en glassmaskin.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar