.

.

onsdag 20. juli 2016

Golden milk, ayurvedisk hälsodryck







 "Golden milk" , eller "guldmjölk" är en värmande hälsodryck som innehåller bland annat gurkmeja, peppar, vegetabilisk mjölk och kryddor. Gurkmeja är känd för sina helande egenskaper, och drycken sägs kunna hjälpa kroppen att rena blodet, styrka levern och gallan, minska inflammationer, mjuka upp ömma leder och lugna nervsystemet. Dessutom har den en positiv verkan på hyn. 

Jag hörde om drycken för första gången för några år sedan, när den lovordades i någon tidning för sina antiinflammatoriska egenskaper. Häromdagen ramlade jag återigen över en artikel om denna mirakelbrygd, och självklart var jag tvungen att svänga ihop en! På grund av dess lugnande effekt passar det bäst att dricka gyllene mjölk på kvällen. Puss och kram!

Ingredienser

Gurkmejapasta

1/2 dl gurkmeja


1 1/2 – 2 dl vatten


1/3 tsk svartpeppar
Håller i ca 2 veckor i kylskåp.
Guldmjölk
1 tsk gurkmejapasta


3 dl valfri, osötad mjölk (mandel- eller kokosmjölk)
ca 1/2 tsk mald kardemumma
1 nypa cayennepeppar
1 nypa svartpeppar
1 tsk ekologisk, kallpressad kokosolja
1/2 tsk honung
Gör så här

Börja med att koka ingredienserna till gurkmejapastan på svag värme i cirka 20 minuter.
Guldmjölken
Låt 1 tsk gurkmejapasta sjuda i en kastrull ihop med mjölk och kryddor på låg värme under omrörning tills drycken börjar ryka. Ta av kastrullen från plattan och rör i 1 tsk kokosolja samt 1/2 tsk honung. Njut!







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar