.

.

mandag 25. mars 2013

Annas västerbottenpaj






Muskotnöt
 Godmorgon!
Det luktar västerbottenpaj i hela huset, och trots att frukosten precis hunnit slinka ned är lunchen klar. Nu ska vi ut och åka pulka, pajen får bara stå och vänta tills hungern slår till nästa gång :)
Jag använde ett recept ifrån Anna Halle´ns kokbok, men ändrade lite. Hennes recept är utan skal, men jag tycker att skalet är halva nöjet i en paj(?). Hur som hellst, här är receptet på en västerbottenpaj med pajskal, det går säkert lika bra utan ;)


Pajdeg:

3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg

Blanda ingredienserna och mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 175 g i ca 7 minuter tills skalet fått lite färg. Ta ut pajskalet och höj värmen till 200 gr.

Fyllning:
1 gul lök
1 msk smör
4 äggulor
4 dl grädde
300 gram västerbottenost
salt, peppar
muskot

Skala och skiva löken, fräs i smöret. Riv osten.
Blanda alla ingredienserna,riv i lite muskot, och häll i röran i den förgräddade pajbottnen.

Grädda i ugnen på 200 grader i 40 minuter. Håll lite koll så den inte blir alltför mörk. Efter 20 minuter la jag över aluminiumfolie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar