.

.

tirsdag 17. november 2015

egen surkål





Hej vännen!

Har du testat att göra din egen surkål ännu? Det är så gott! Än så länge finns det fin norsk kål att få tag på i varenda butik, så det är bara att köpa ett huvud och hacka loss :) Nästa gång ska jag testa att göra det med rödkål, får se hur det går..

Ingredienser:


1 kålhuvud, ca 1-1/2 kilo.


15 gram salt


1 msk dillfrön 



1. Ta bort de yttersta bladen och spara dem. 

Du kommer att använda dem som lock senare.


2. Dela och finstrimla kålhuvudet, jag 

använde en mandolin. Skär bort den hårda 

"stocken" och finriv den, den är mineralrik 

så den får också följa med.



3. Blanda med lite salt i taget. Knåda och 

pressa kålen hårt tills det bildas en 

vätska. Blanda i dina dillfrön på slutet, 

innan du slutligen trycker ner kålen i en 

ren glasburk. Använd knytnäven så att 

vätskan kommer på toppen och täcker kålen. 


4. Tryck slutligen ner de yttersta bladen 


som du sparade, så att ingen luft kommer i 

kontakt med vitkålen.  Sätt på en tyngd och 

ett lock. 




5. Låt glasburken stå i ca 24°C i 2-3 dagar 

och sedan i ca 15-18°C i 3 veckor. 


6. Låt den stå ytterligare en månad i 

kylskåp och sen kan du fördela surkålen i 

mindre brukar om du vill. 



Kålen håller i cirka 1,5 år i sin 

originalburk (oöppnad) och eventuellt i nya 

burkar i cirka 3 månader. 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar