.

.

lørdag 18. oktober 2014

Citronkyckling i lergryta




tidlös inspiration

Jag tycker så mycket om min lergryta som jag har fått ifrån mina söta svägerskor, den är fantastisk!

Maten lagar sig nästan själv, och det smakar himmelskt. Idag vankas helstekt gårdskyckling med citron och salvia, här är receptet:

1 hel färsk kyckling
2 citroner
2 gula lökar
färska örter (salvia, rosmarin, det du har hemma..)
salt
peppar
smör
1 1/2 dl vatten

Lägg lergrytan med lock i blöt i 15 minuter.

Torka av kycklingen och gnid in den i salt och peppar.

Klyfta upp citronerna och löken. Lägg klyftorna utav en citron inne i kycklingen.

Lägg kycklingen i lergrytan. Hyvla över mejerismör med en osthyvel och strö örterna över köttet. Lägg löken och resten av citronen runt kycklingen och häll över vattnet.

Sätt in grytan med lock i kall ugn, och sätt sedan ugnen på 225 grader. Låt den stå i 1 1/2 - 2  timmar.
Ta av locket de sista 10 minuterna så att köttet får en gyllene färg under grillen.
För att vara säker på att den är färdigstekt kan du skära ett snitt i köttet. Om saften som rinner ut är klar så är kycklingen färdig. 

Ta vara på saften och laga en magisk sås. Servera med kokt potatis, rödbetor..... eller något annat gott :)

God helg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar