.

.

onsdag 3. april 2013

Blomkålsgratäng med ramslök



Oftast är dom där impoviserade rätterna som skakas ihop lite akut fem minuter innan familjen ska äta, som blir bäst. Dom där essen som tacksammt glider ur skjortärmen. Så var det iallafall idag. 
Kylskåpet är fortfarande lite ödsligt, och då får man ta det som finns. Idag var det konserver, blomkål, lite ost och innlagd ramslök.   

Recept:
1 blomkåls-huvud
1 burk bogskinka (alltså hederlig gammaldags burkskinka. Det är visserligen en lite skum produkt, men det var det enda jag hade hemma)
1 burk minimajs
1 tsk innlagd ramslök
2 dl grädde
2 äggvitor
100 gram (riven) ost
salt o peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. 

Dela blomkålen i små buketter, och koka dem i 5 minuter. Dela majsen och tärna skinkan. Blanda ihop detta i en ugnsäker form.

Blanda grädde och ramslök, och häll över skinkan och grönsakerna. Salta och peppra.

Vispa vitorna hårt. Du ska kunna vända bunken upp o ned utan att skummet rinner ut. Sen vänder du försiktigt i den rivna osten, så att det förblir fluffigt. Strö detta över ingredienserna i formen.

Gratinera i ugnen i 15 minuter, eller tills osten fått fin färg. 

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar