.

.

torsdag 25. august 2016

Kvass av plommon

Har du hört om kvass? Er urgammal rysk fermenterad traditionsdryck lagad på betor och rågbröd?

Jag hade inte heller hört talas om denna medicinska supervirre tidigare, men så ramlade jag över ett recept i Marita Karlssons bok "Hälsokick", och blev lite sugen (fantastisk bok, by the way) 

Hon lagade sin kvass på hallon, men eftersom mitt plommonträd skryter med tunga grenar var det logiskt att börja där, och liksom "taga vad man hava". Alltså; ut med ryssarnas rågbröd och in med färska bär eller frukter. Brygden blir liiiite poppigare och helt glutenfri.

Och varför i herrans fröjd ska man klunka kvass, undrar du kanske??

Jo, för att man mår bra av det!  Kvass innehåller mängder av enzymer och goda bakterier som gör underverk för vår tarmflora. Med en sund tarm har kroppen lättare att ta till sig alla näringsämnen ifrån maten vi äter, vilket i sin tur bjuder på mer energi, ett bättre immunförsvar och fler skratt (det sista kom jag på själv..). Om du är en av dem som har problem med magen och matsmältningen ibland, så är kanske kvass någonting för dig? Det är coolare än probiotika-shots ifrån apoteket och billigare än biola. Pluspoäng: det är bubblor i och smakar gott. Och det är KUL ATT GÖRA SAKER SJÄLV!

Ingredienser till ca. 1 liter kvass:
3 dl färska bär (jag använde nyskördade, urkärnade plommon)
Ingefära, en bit stor som en tumme, skalad och skivad
2 msk honung
1- 1 1/2 liter vatten 

Så här gör du:

Skölj och skiva bären/frukterna. Lägg dem i en burk tillsammans med honungen och ingefäran.

Fyll på med kallt vatten. Lämna några centimeter luft så att det kan bildas ett tryck. Slut burken med ett tättsittande lock och låt burken stå i rumstemperatur.

Skaka burken några gånger om dagen så att det inte bildas ovälkomna bakterier på ytan. efter 24 timmar ser du kanske små bubblor på ytan. Det är lite beroende av temperaturen du har hemma, i ett kallare rum tar det längre tid. 

Efter en 2-3 dagar är kvassen färdig. Då kan du sila bort bären och ingefäran och förvara drickan i en snygg flaska i kylskåpet ( håller ca. en vecka) 

Hutt hutt my friend, hutt hutt!Dag 1
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar