På restaurangprogrammet lärde jag mig att risotto tar lååång tid att laga. Lök ska varsamt surras och bli blank, riset kramas och buljongen tillsättas lite i taget under kärleksfull omröring. Gott blir det ju, men som småbarnsmamma i middagsklämma orkar jag inte finlira med sånt där. Middagen bör helst bli färdig på under en kvart, och det är inte alltid jag har tid att övervaka själva grytkoket.
Men så kan man ju ta en genväg också. Surra snabbt och stört koka med lock. Funkar!
Risotto
1 gul lök
3
vitlöksklyftor
4 dl
risottoris
300 kram
strimlad kycklingfile
2 dl
riven parmesan
1 liter
hönsbuljong (en del buljong innehåller gluten så var obs om du är allergisk)
2 dl
vitvin
3 msk
riktigt smör
0.5 dl
olivolja
Salt och
peppar
Finhacka
lök och vitlök, och svetta i olivolja i 2-3 minuter. Tillsätt risottoris, vin
och buljong och blanda ihop. Sätt på ett lock och låt det koka i 10 minuter.
Ha i finstrimlad rå kyckling og rör om. Låt det puttra vidare i 5 minuter.
Medans
risotton kokar: Skär svamp i skivor och stek den gyllene i smör. Smaka till med
salt och peppar.
När riset
är al dente, blanda försiktigt in stekta svampen (eller inte, våra barn hatar svamp, så jag slänger champinjonerna i en skål vid sidan av istället) och riven parmesan. Risotton
skal vara tjockflytande, spä med mer buljong om den är för tjock.
Kram!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar