I väntan på ovädret beslutade sig cirkusfamiljen för att drämma till med en riktig dunderfika. Nybakad blåbärspaj med kladdig vaniljsås, och med det blev det fikapremiär i naustet. Receptet till vaniljsåsen stal jag ifrån Per Morberg, inget jag ångrar på. Om du vill göra detsamma kommer det här:
1 mjuk vaniljstång
3 dl vispgrädde
1 dl vatten
3 äggulor
2 msk florsocker
Öppna vaniljstången på längden med en vass kniv.
Skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull.
Häll på 1 dl vispgrädde och 1 dl vatten. Sjud 10 minuter och låt kallna
Ta upp vaniljstången. Vispa upp äggulorna med florsockret. Koka upp
gräddvattnet.
Sänk värmen kraftigt och häll i gulorna under kraftig vispning.
Vispa såsen tills den tjocknar över svag värme.
Ställ såsen i kallt vattenbad och rör i den tills den kallnat.
Vispa 2 dl grädde så tjock som du vill ha såsen. Rör ned den i
vaniljsåsen.
Kram!
MMmmm,deilig!
SvarSlettDet så sikkerlig snadder ut.
Takk for at du deler.
Ha en fin kveld.
Klem Christina