.

.

søndag 12. mai 2013

Falafel med nässlor


Låter det konstigt tycker du? Jag kan isåfall hålla med en gnutta, men det funkade :) Receptet kom till tidigare idag när jag hade bestämt mig för att laga falafel efter Tareq´s recept ifrån tv-programmet "trädgårds onsdag", där han använder massa persilja. 
Jag hade ingen persilja. Därimot fick jag syn på några späda bränn-nässel-blad som precis kikat upp i gräsmattan, och tänkte att det borde gå lika bra. Det gjorde det :)



 Receptet:
400 gram gula ärtor (blötlagda i minimum 12 timmar)
1-2 dl späda nässelblad
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk lökpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk malda spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk torkad koriander
salt + peppar
olja till fritering

Kör alltihop i en mixer. Om du tycker att smeten känns för blöt kan du blanda i vetemjöl (men då blir det inte glutenfria falafel) eller fiberhusk. Forma falafeln med två skedar innan de åker ner i fritösen.

Fritera på hög värme, minst 180 grader. Om falafeln löses upp i oljan och faller isär kan du antingen höja värmen eller tillsätta mer mjöl/fiberhusk i smeten.  

Servera gärna med mint-yoghurt till :)






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar