.

.

mandag 18. februar 2013

Riktig glassDet är lätt att bli nedstämd efter att ha skummat över innehållsförteckningen på ett glasspaket. Jag upphör aldrig att förundras. Vet du att vaniljsmaken i köpt vaniljglass allt som oftast kommer ifrån rötad granved, och inte alls ifrån någon äkta vaniljstång. Många av oss har blivit så vana vid konstgjort framställd vanilj-arom att när vi utsätts för den äkta varan smakar det nästan..... för mycket och lite konstigt på något sätt. 
Möjligen utgör inte detta något enormt problem för just dig, men själv börjar jag bli uppriktigt trött på alla konstiga smaker, sötningsmedel, aromer och utfyllnings-preparat.  
Om man skal göra egen glass underlättar det naturligtvis om man har en glass maskin. Vilket vi råkar ha. Glassen är inte så krånglig att sno ihop, och helt utan hokus pokus, E-nummer och bjäffs. Jag har köpt vaniljstängerna ifrån www.vaniljimporten.se , och är super nöjd. De har också ett underbart vaniljpulver som jag älskar och använder massor av. (dunder gott i varm choklad tex)
Här är receptet för alla som vill göra egen glass:
Ingredienser:
2,5 dl vispgrädde
5 dl mjölk
1 vaniljstång
6 äggulor
1,5 dl strösocker
Tillagning:
1. Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.

2.Halvera vaniljstången. Dela den halva vaniljstången på   längden. Skrapa ur vaniljfröna och rör ut i mjölken. Tillsätt den urgröpta vaniljstången.

3. Värm gräddmjölken och koka upp den och rör då och då (försiktigt så den inte kokar över eller bränns).

4. Ta av från värmen och låt stå och svalna lite medan du vispar ägg och socker.

5. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter - helst med en elvisp.

6. Tillsätt den heta gräddmjölken till äggskummet under kraftig vispning (ev. med elvispen).

7. Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 85 grader - precis under kokpunkten då glassmeten börjar tjockna och första bubblan kommer. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.

8. Häll upp glassmassan i en bunke. Kyl i vattenbad (häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken).

9. Kör glassmeten i en glassmaskin.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar